Spring til indhold

Automotoretro Torino 2018

Fiats for længst nedlagte fabrik i Torino forstaden Lingotto danner de historiske rammer om AutoMotoRetro, en af de mindre og mere overkommelige udstillinger blandt de efterhånden utallige klassiske motorudstillinger i Europa.

Lingotto fabrikken regnes blandt et det 20. århundredes mest betydelige stykker industriarkitektur i Europa. Byggeriet af den på det tidspunkt kæmpemæssige fabrik på Via Nizza startede under 1. verdenskrig og stod færdigt i 1923 og den var det første store byggeri opført i jernarmeret beton. Det imponerende og avantgardistiske fabriksanlæg er opført i 5 etager, hvor råmaterialerne kom ind nederst og de færdige biler rullede ud fra øverste etage og direkte ud på testbanen anlagt på taget af fabrikken. En stor sneglegang i hver ende af fabrikken tillod bilerne op- og nedkørsel fra terræn og mellem alle etager og tag. Inspirationen til den moderne fabrik havde Fiat’s grundlægger ”il senatore” Giovanni Agnelli hentet under sine mange besøg hos Henry Ford i Detroit. Lingotto fabrikken oplevede sin storhedstid mellem de to verdenskrige og havde sin svanesang i 1970erne, hvorefter produktionen helt ophørte i 1982, hvor Fiat blev ledet af grundlæggerens barnebarn Gianni Agnelli.

Rammerne om en udstilling for klassiske biler må således siges at være i orden og udstillingen er da bestemt også et besøg værd. De italienske bilmærker med Fiat i spidsen er naturligvis stærkt repræsenteret, men også Porsche, Mercedes og endda Rolls-Royce var godt med. Hovedvægten var dog på prismæssigt mere overkommelige klassikere og det var egentlig ganske forfriskende i forhold til de ofte helt uopnåelige modeller på de store udstillinger i Tyskland.

Når den værste bilinteresse er mættet er det nærliggende at besøge det imponerede Eataly marked lige på den anden side af gaden. Her er en stor del af Italiens fødevareproducenter samlet med stande under ét tag, og udvalget af lækkerier er ganske enkelt overvældende.

Har man ikke fået benzin nok ligger Torinos bilmuseum lige nogle hundrede meter længere nede og det skuffer bestemt heller ikke og fortjener en anmeldelse for sig selv.