Spring til indhold

Fiat 130 – 1972

Fiat’s bud i direktionsvogn- og ministerbilsklassen i de tidlige 1970’ere blev den store 130. I forhold til samtidige konkurrenter som fx. Mercedes 280S eller BMW 3.0S er den store limousine fra Torino ikke bare mindst lige så luksuriøs og velkørende, den er også teknisk og kvalitetsmæssigt fuldt på højde med de mere prestigefyldte tyskere. Fiat 130 er en “well engineered” bil som i alle detaljer bærer præg af solide, gennemarbejdede løsninger.

Kraftige skivebremser på alle 4 hjul, uafhængig baghjulsophæng og ikke mindst den prægtige 3.2 liters V6 motor med overliggende knastaksler. På én gang afdæmpet og så alligevel med en underliggende magtfuld snerren af italiensk vellyd. Den stor kabine i smagfuld tykt vævet tekstil i kombination med behersket, men velvalgt brug af massivt træ er en konge værdig.

Dette velholdte eksemplar kommer fra en Lancia forhandlers private samling i Potenza i det sydlige Italien. Det er netop en såkaldt  “Auto Blu”, en “blå” bil der har tilhørt det officielle Italien, nærmere bestemt Ministero Dell’Interno, det italienske indenrigsministerium. Den er med den kraftige 5-trins gearkasse fra ZF og er efter den tids forhold veludstyret med servostyring, air condition, regulerbar ratstamme i 2 dimensioner, elektriske ruder og motorantenne. Denne kongeblå Fiat 130 har nu kørt 117.000 km og fremtræder i meget flot stand. Den har den eftertragtede “Targa Oro” guldplakette fra den italienske veteranbilorganisation ASI for stand og originalitet.