Spring til indhold

Renault 5 Alpine Turbo – 1984

Allerede et par måneder før Volkswagen lancerede GTI begrebet med den nye VW Golf havde franskmændene udtænkt detsamme koncept. Renault 5 blev trimmet og tunet i hænderne af Alpine folkene, og med klassisk tuning kom Renault Alpine på markedet med 93 hk. Nok til at underholde de fleste. Da Golf GTI senere blev lanceret med 110 hk måtte Pernod flasken vendes og der skulle findes nyt trick i skuffen. Løsningen blev en kæmpe Garett T3 turbo, der i bedste gør-det-selv-hjemme-i-garagen stil blev monteret på den i forvejen sporty bil. Og vupti så havde man en ægte GTI bil med rigelig effekt (110 hk) til at udfordre de dyrere og tungere sportsvogne i sin tid. Bilen blev produceret på Alpine’s fabrik i Dieppe, men havde ikke en lang produktions periode, idet afløseren kom efter blot to år. Og Renaults motorsport afdeling flyttede rundt på motoren og kreerede sidenhen den berømte Renault 5 Turbo (og senere Renault 5 Turbo 2) med center motor. Det gør en 5 Alpine Turbo relativ sjælden.

Men her er muligheden for at erhverve en sjælden lille fransk fartbombe for en overskuelig sum. Bilen har den helt rigtige farve Blue Alpine Metal samt de karakteristiske Alpine fælge, der bare klæder den lille bil så godt.

Der er lavet rigtig meget teknisk arbejde på bilen, herunder en skrapere knastaksel og ændret indsugning der giver i omegnen af 125 hk. Gearkassen er lige renoveret og kører kniv skarpt, ligesom karroseriet også har fået kærlig behandling blandt andet med ny fronthjelm, ny lakering samt renovering af de fine fælge. Indvendigt er forsæderne betrukket med lækkert læder og rattet er også renoveret.

Bilen opleves som den første generations turbo bil den er – ren ketchup effekt for alle pengene. Under 4000 omdrejninger kører den som enhver anden lille bil fra start firserne, men hold speederen nede og der sker en hel masse i en fart. Her er begrebet ”turbo lag” på sin plads – når først der kommer tryk på turboen, skyder Alpinen frem som den lille raket den er. Og med forbavsende gode køre egenskaber, den styrer og bremser faktisk ret imponerende.

Leveres nysynet og indregistreret med danske nummerplader.